Příprava vydání knihy Divoká honba jde do finále

Za několik málo týdnů vyjde má nová kniha Divoká honba. Opět ve vydavatelství KANT. 

Čtenář, který se při četbě novely Cesta jinam (KANT, 2021) vypravil do šumavské krajiny osmdesátých let kolem Svatého Tomáše a zříceniny Vítkova hrádku, navštíví v novele Divoká honba opět tento kout Šumavy, jen o třicet let dříve a za daleko dramatičtějších událostí. 

Je rok 1951, doba po vyhnání většiny původního, německy hovořícího obyvatelstva, kdy z pohraničí mizely desítky opuštěných obcí a městeček se svými kostely, školami, obchody a hospodami. V atmosféře ničení této staleté paměti šumavské krajiny se „budovaly“ světlé (komunistické) zítřky, včetně smrtící železné opony. Dramatický příběh novely otevírá temnou historii šumavských hor skrze neočekávané zážitky letní brigády začínajících vysokoškoláků přímo na státní hranici při tzv. vagónování pohraničí. Co se dalo rozebrat a znovu použít z bývalých německých a rakouských obcí, se posílalo jako stavební materiál do vnitrozemí. Co se poslat nedalo, vyhodilo se do povětří a zaniklo. Střet nadějí a ideálů mladých lidí s brutální realitou rodícího se komunismu v Československu nám nejen připomíná tíživé a tragické momenty našich nedávných dějin, ale umožňuje nám v různých kontextech pochopit přítomnost.

Čtenáře možná potěší, že opět navštíví místa Šumavy, kde se odehrává příběh knihy Cesta jinam a může se sledovat osudy mladého člověka, se kterým se již setkal o třicet let později. Postava studenta Petra Marka a pozdějšího lesního dělníka Marka  propojuje oba příběhy do volného celku.